Sedamdeseta obljetnica utemeljenja Instituta
U travnju 2019. Institut će obilježiti sedamdesetu obljetnicu utemeljenja.

 

Odjel za prirodne i medicinske znanosti tadašnje JAZU u Izvješću o radu za 1949. navodi potrebu utemeljenja Biološkog instituta na obali Jadrana u svrhu istraživanja biologije kopna, u prvom redu faune, flore i vegetacije obale i na otocima. U tu je svrhu imenovan povjerenik čime su postavljeni temelji organizacije Instituta. Institut je godinama djelovao, prvotno kao Biološki institut, kasnije kao Biološki zavod, te naposljetku kao izdvojeni laboratoriji splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

 

Pod nazivom Institut za more i priobalje ulazi u sastav Sveučilišta u Dubrovniku 1. siječnja2006. te tako postaje sastavnica Sveučilišta s najdužom tradicijom.

 

Institut je od svojih prvih početaka imao kontakte i suradnju te bio jedanko priznat i poznat kao i najvažnije institucije koje se bave istraživanjem mora na Mediteranu, kao što su Stazione Zoologica Anton Dohrn iz Napulja, Observatoire Oceanologique iz Villefranche-sur-Mer(južna Francuska) te Stazione Marittima iz Trsta. Suradnja sa tim ustanovama zadržala se sve do danas.

 

Danas Institut ima 35 zaposlenika, a rad je organiziran kroz četiri laboratorija - Laboratorij za oceanologiju, Laboratorij za ekologiju i populacijsku genetiku te Laboratorij za ekologiju, uzgoj morskih organizama i akvaristiku. Dubrovački akvarij i botanički vrt na otoku Lokrumu su sastavni dio laboratorija.

 

Program obilježavanja 70. godišnjice utemeljenja Instituta bit će uskoro objavljen na ovim stranicama.